Astăzi, când vorbim despre clădirea Palatului Parlamentului menţionăm termeni precum „democraţie” sau „instituţii democratice”. Alăturarea termenului „deschidere” nu este întâmplătoare, şi asta deoarece Centrul Internaţional de Conferinţe este pilonul care asigură această fereastră.

     Centrul Internaţional de Conferinţe a fost înfiinţat 6 mai 1994, printr-o Hotărâre a Camerei Deputaţilor. Îndeplinirea standardelor impuse în domeniul organizării de conferinţe i-a adus calitatea de membru al Asociaţiei Internaţionale a Palatelor de Congrese (AIPC) în 1997. AIPC a acordat anual Centrului Internaţional de Conferinţe “Diploma de excelenta în management”. De asemenea, Centrul Internaţional de Conferinţe a iniţiat şi menţinut contacte cu ICCA (Asociaţia Internaţionala a Congreselor şi Conferinţelor), EFCT (Federaţia Europeană a Oraşelor de Conferinţe) şi AIVFC (Asociaţia Internaţională a Oraşelor Francofone de Conferinţe).

     Pe plan intern, Centrul Internaţional de Conferinţe este unul dintre membrii fondatori ai Romanian Convention Bureau (Asociaţia Organizatorilor Profesionişti de Conferinţe si Expoziţii) - singura asociaţie de profil din România.

     Datorită recenziilor favorabile primite în 2014, Centrul Internaţional de Conferinţe a primit certificatul de excelenţă TripAdvisor.

Conferinţa Internaţională Crans Montana (1994)

     În  certificatul  de  naştere al  Centrului Internaţional de Conferinţe trebuie menţionată găzduirea lucrărilor întâlnirii anuale a Forumului Crans Montana, susţinând astfel Bucureştiul în accederea sa în istoria diplomaţiei mondiale. La Forumul Crans Montana se întâlnesc pentru prima dată în public, Shimon Peres, pe atunci Ministru de externe al Israelului şi Yasser Arafat, liderul Organizaţiei pentru eliberarea Palestinei. Întâlnirea a fost urmată de procesul care a condus la constituirea Autorităţii Palestiniene.

  • Adunarea Parlamentară a Consiliului Cooperării Economice a ţărilor din bazinul Mării Negre (1995)

     Masa Rotundă a Guvernatorilor şi Primarilor din capitalele Marii Negre, organizată la Bucureşti, a marcat începutul procesului de instituţionalizare a unui cadru specific de cooperare care oferă perspective semnificative pentru acţiuni comune ale Capitalelor participante, ca o nouă componentă a Cooperării Marii Negre. Înfiinţarea Asociaţiei Capitalelor Marii Negre (ACMN), în mai 1998 la Bucureşti, a marcat o altă etapă importantă în acest proces (Rec. 28/1998).

  • a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional George Enescu (1995)

     Festivalul „George Enescu” este un eveniment muzical românesc, iniţiat în anul 1958, în memoria marelui compozitor şi violonist virtuoz român George Enescu.

     Dintre numele reprezentative ce au participat la acest eveniment, amintim pe Lord Yehudi Menuhin, Lorin Maazel, Zubin Mehta, Roberto Benzi, Sergiu Comissiona, Alberto Lissy, Ghenadi Rojdestvenski, Jean Pierre Rampal, Orchestra Filarmonicii Regale din Londra, Orchestra Radiodifuziunii Bavareze, Orchestra Simfonică din Sankt Petersburg, Orchestra Filarmonică din Israel, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Stuttgart sau Orchestra Radioteleviziunii din Madrid.

  • Sesiunea Anuală a Adunării Parlamentare a OSCE (2000)

     Reprezentanţi  parlamentari ai statelor participante la CSCE, reuniţi în aprilie 1991, la  Madrid, au hotărât să creeze Adunarea parlamentară a CSCE (OSCE începând de la 1 ianuarie 1995). 

     În anul 2000, la Palatul Parlamentului s-a organizat, pe spaţiile Centrului Internaţional de Conferinţe, cea de-a noua sesiune anuală a AP OSCE.

  • al XII-lea Sommet al Francofoniei (2006)

     A fost primul eveniment de asemenea anvergură găzduit vreodată în România, până la acea dată – cu participarea a 36 de şefi de stat şi de guvern, 25 miniştrii ai Afacerilor Externe, 11 miniştrii ai Culturii şi Francofoniei şi primul Sommet al Francofoniei care a avut loc în Europa Centrală şi de Sud-Est.

  • Summitul NATO (2008)

     Summitul NATO 2008 a fost organizat la Palatul Parlamentului între 2 şi  4 aprilie 2008. Evenimentul a reunit aproape 3.000 de oficiali din 49 de ţări: 26 state membre NATO şi alte 23 semnatare ale Parteneriatului pentru Pace. Summitul de la Bucureşti este considerat ca având cea mai mare participare şi cea mai complexă agendă din istoria NATO. La summit au participat personalităţi marcante, dintre care pot fi amintite: George W. Bush, Condoleezza Rice,  Vladimir Putin, Gordon Brown, Nicolas Sarkozy, Angela Merkel, Lech Kaczyński, Václav Klaus, Jaap de Hoop Scheffer, José Manuel Durão Barroso şi alte nume sonore ale politicii mondiale.

  • Forumul  economic româno- chinez (2013)

     Forumul de la Bucureşti a avut  cinci teme majore: energie, agricultură, turism, IT&C şi infrastructură. S-au semnat acorduri de cooperare în domeniul energetic şi alimentar, memorandumuri pentru cooperare în domeniul energiei nucleare, telecomunicaţiilor şi cooperării economice şi culturale. Forumul a ocupat în totalitate spaţiile Centrul Internaţional de Conferinţe şi s-a desfăşurat cu participarea premierul chinez, Li Keqiang, omologi din 16 ţări din Europa Centrală şi de Est, şi a  1.000 de reprezentanţi ai unor companii de prestigiu din ţările participante.

     Cu prilejul manifestărilor desfăşurate la Centrul Internaţional de Conferinţe au participat invitaţi speciali: regele Juan Carlos I al Spaniei, Printul Akishino, al doilea fiu al împaratului Japoniei, Akihito, şi soţia acestuia, Bill Clinton, George W Bush, Condoleezza Rice,  Vladimir Putin, Gordon Brown, Nicolas Sarkozy, Angela Merkel, Lech Kaczyński, Václav Klaus, Silvio Berlusconi, premierul chinez Li Keqiang, Jaap de Hoop Scheffer, José Manuel Durão Barroso, Albert de Monaco, Philip Kotler, Claudia Shiffer, Michael Jackson, Cathrine Deneuve, Ethan Hawke, Vanessa Redgrave.

     La 21 de ani de la înfiinţare, Centrul Internaţional de Conferinţe -  ajuns la apogeul funcţionării sale prin mărturia evenimentelor pe care le-a găzduit, se exprimă pentru viitor în termeni de servicii la standarde internaţionale şi inovare.

     Având o suprafaţă utilă de 13.125 mp, Centrul Internaţional de Conferinţe dispune de săli unice şi grandioase de conferinţe, de expoziţii tematice şi recepţii.

     De asemenea, în cadrul Centrului Internaţional de Conferinţe se regăsesc două saloane-restaurant şi o sală destinată expoziţiilor de artă.

FACILITĂŢI  ALE  CENTRULUI  INTERNAŢIONAL  DE  CONFERINŢE

A. Organizare evenimente

  • suprafaţă: 10 000 mp
  • 8 săli de conferinţe
  • holuri şi galerii
  • 2 intrări principale
  • facilităţi tehnico-administrative

 

 B. Catering

  • suprafaţă: 1 784 mp
  • 2 saloane restaurant
  • recepţii
  • dineuri
  • cocktail-uri
  • bufete
  • pauze de cafea

 

C. Organizare expoziţii de artă

  • suprafaţă: 1 341 mp
  • o sală de expoziţii
    • parcare
    • cabinet medical

SALA DE EXPOZIŢII ”CONSTANTIN BRÂNCUŞI”

     La 15 decembrie 1993 s-a inaugurat la Palatul Parlamentului, Sala de expoziţii ce poartă numele geniului sculpturii româneşti şi universale, Constantin Brâncuşi. Dintr-un spaţiu comun, această sală a fost transformată vizibil într-un spaţiu de aleasă reprezentare şi selecţie, devenind atractiv pentru artişti, colecţionari şi largi cercuri culturale.

       Pe simezele acestei săli au fost expuse regal geniile picturii româneşti, de la Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Ion Andreescu, Gheorghe Pătraşcu, Nicolae Tonitza până la artiştii contemporani. Manifestările de artă  au devenit tot mai cunoscute, mai apreciate şi mai convingătoare. În acest fel, Sala de expoziţii “Constantin Brâncuşi” şi-a câştigat un public consecvent şi dedicat.